Wanneer en waarom orthodontie?

Veelal denkt men dat het bij orthodontie enkel gaat om het esthetische, om het mooier maken van de tandenrij. Dit is één – en zeker geen onbelangrijk – aspect van orthodontie. Wie wil nu geen mooie stralende lach?

Toch gaat het bij orthodontie ook over functionaliteit. Een ‘foute beet’ kan zowel op jonge als op oudere leeftijd voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld: de onderste tanden bijten op het gehemelte en veroorzaken wonden.

Ook kaakgewrichtsproblemen kunnen ontstaan door een foute of gedwongen beet. Zulke problemen kunnen opgelost worden met behulp van orthodontie. Daarboven is een rechte tandenrij veel makkelijker te poetsen, wat op termijn gaatjes zal voorkomen

 

Waarop moet je letten?

–  Een goede mondhygiëne is een eerste vereiste. Als je niet voldoende poetst, wordt er niet gestart met orthodontie. Ook tijdens de behandeling is het absoluut noodzakelijk om goed te poetsen. Anders kan de orthodontist beslissen het apparaat te verwijderen, aangezien aantasting van de tanden door gebrekkige mondhygiëne voorkomen moet worden. Goed en juist poetsen is dus de boodschap!’

–  Regelmatige controle en aanpassing van het apparaat zijn een tweede vereiste. Elke gemiste afspraak betekent onnodig verlengen van de behandelingsduur. Kom dus stipt je afspraken na! Dat houdt in dat je ook tijdens de schooluren op afspraak zal moeten komen en je al eens een les kunt missen.

Terugbetaling van orthodontie

Als je wil genieten van een terugbetaling van het ziekenfonds, dient de orthodontische behandeling gestart te worden worden voor je vijftiende verjaardag. Voor een vroegtijdige behandeling wordt gestart voor de leeftijd van 8jr en 6 maand.

 

Geduld wordt beloond

Voor een kwalitatieve behandeling moet je rekening houden met een termijn van twee a tweeënhalf jaar. Dat veronderstelt dat je je apparaten zorgvuldig draagt (elastiekjes, buitenbeugels, losse plaatjes). Alleen zo wordt je geduld beloond met een mooie glimlach!

Volwassenen

Ook op latere leeftijd is een orthodontische behandeling mogelijk. Een volwassen persoon zal echter niet meer groeien, waardoor de orthodontist enkel de tandpositie kan aanpassen en niet meer de kaakstand. Wel kan in samenwerking met de kaakchirurg de positie van de boven- en/of onderkaak verbeterd worden.

Soorten beugels

Beugel

Een uitneembaar apparaat dat bestaat uit een kunstharsplaatje, waarin veertjes, schroefjes en ankertjes ingebouwd zijn. De veertjes en schroefjes verplaatsen de tanden en de ankers houden het apparaat op zijn plaats.

Vaste beugel

Vaste apparatuur (brackets, ook wel blokjes genoemd) is een beugel die op de tanden wordt gekleefd en daardoor vastzit in de mond. Doorheen de brackets wordt een draad aangebracht, die ervoor zorgt dat krachten op de tanden worden overgezet om ze naar de gewenste positie te verplaatsen.

Buitenbeugel

Een buitenbeugel bestaat uit een kleine binnenboog en een grote buitenboog die in het midden aan elkaar vastzitten. De binnenboog komt in de mond en wordt ingebracht in de buisjes op de metalen bandjes, die rondom de kiezen worden geplaatst. De buitenboog loopt langs de buitenkant van de wangen.

Groeibeugel

Als de tanden van de bovenkaak niet goed op die van de onderkaak passen, ligt de oorzaak vaak in een foute relatie tussen boven- en onderkaak. Om de kaakrelatie te verbeteren, wordt een zogenaamde groeibeugel geplaatst. Die stimuleert of remt de groei van de kaken tijdens de adolescente groeispurt.

Botschroeven en -ankers

Een botanker is een metalen plaatje dat met 2 of 3 schroeven in de boven- en/of onderkaak wordt vastgeschroefd. Een botschroef is een metalen schroefje die in het bot wordt geschroefd.

Aligners

Een nieuwe behandelingsmanier binnen de orthodontie zijn de clear aligners. In bepaalde situaties kan er met behulp van doorzichtige beugeltjes gewerkt worden om de tanden te verplaatsen.

Om te kijken of je in aanmerking komt, zal er eerst een digitale simulatie plaats vinden. 

Indien de behandeling opgestart kan worden, dient er om de 1 à 2 weken een nieuwe beugel gedragen te worden. 

Retentie

Na je behandeling moeten de tanden en kiezen nog aan hun nieuwe stand wennen. Ze hebben namelijk de neiging om terug te gaan naar hun oorspronkelijke positie. Om dat te voorkomen, plaatsen we in boven- en onderkaak een permanent retentiedraadje achter de tanden.

Komt deze retentiedraad los, bel ons dan meteen voor herstel.